Parul uman poate fi mai mult sau mai putin abundent la toate persoanele unei populatii, insa prezenta parului in axile si in zona organelor genitale este constanta la toti oamenii.
La oameni exista in mod constant acelasi numar si aceeasi pozitionare a foliculilor de par si a parului rezultat. In cazul barbatilor, influenta hormonilor androgeni (in principal testosteronul) asupra foliculilor determina diferitele variatii ale tipurilor de par. Influentarea foliculilor de par depinde de sensibilitatea fiziologica a receptorilor si de rata de productie a hormonilor androgeni la persoana respectiva.
Femeile si barbatii au acelasi numar de foliculi de par, distribuiti pe tot corpul. Femeile au parul mai subtire decat barbatii datorita diferentei de stimulare a hormonilor androgenimai ales a testosteronului. Un barbat, o femeie sau un copil au un numar mediu de aproximativ 5 milioane de foliculi de par, din care 1 milion de foliculi sunt pe cap si 4 milioane de foliculi pe restul corpului.
Densitatea parului variaza in functie de zona corpului. De exemplu, pe fata avem circa 50 fire/cm2, in timp ce pe restul corpului avem circa 10 peri/cm2, în medie. Exista mai multe tipuri de par:
Parul capilar reprezinta parul care creste pe scalpul oamenilor. De aici si denumirea sub care gasim uneori transplantul de par: implant capilar. Se refera la transplantarea parului de pe cap.
Parul facial reprezinta o trasatura sexuala secundara intalnita in special la persoanele de sex masculin. La baieti, aparitia parului facial are loc in timpul pubertatii, deasupra buzei superioare in jurul varstei 15 ani si pe obraji la circa 16 ani, apoi pe barbie. O barba completa de adult apare de obicei abia dupa varsta de 20 de ani.
Parul pubian apare in timpul pubertatii, atat la baieti, cat si la fete. Acesta este constituit din fire de par care cresc an zona pubisului, avand o forma triunghiulara, pe partea inferioara si mijlocie a abdomenului inferior.
Este dovedit faptul ca minoxidilul favorizeaza dezvoltarea pilozitatii, inclusiv in zonele cu putin par. Acesta este folosit combaterea caderii parului si chiar pentru regenerarea acestuia. Totusi, beneficiile tratamentului cu minoxidil dispar treptat atunci cand se stopeaza utilizarea acestuia.
Exista un mit care spune ca daca vom tunde parul acesta va creste mai viguros si chiar se va indesi. Nimic mai fals, parul fiind mai mult ca o anexa din keratina a corpului, tunderea acestuia neavand niciun fel de influenta asupra ciclului sau de crestere.
Singura optiune viabila pentru combatarea alopeciei ramane un implant de par, la persoanele care au zona donatoare buna, adica un numar suficient de foliculi de par care pot fi transplantati. Implantul de par poate fi utilizat pentru refacerea indesirea si refacerea liniei frontale a parului capilar, pentru indesirea si reconstructia barbii si a sprancenelor tatuate sau smulse excesiv. Sau pur si simplu, daca va doriti o barba completa si deasa sau sprancene mai lungi si/sau mai dese, implantul de par este solutia cea mai buna cu rezultate naturale pe termen lung. Pentru o estimare de pret, va rugam sa completati formularul de consultatie online.